MENEDŻER HOTELARSTWA I GASTRONOMII

Co daje studiowanie na specjalności Menedżer hotelarstwa i gastronomii ?

1. Wykształcenie wyższe i tytuł zawodowy licencjat

2. Przygotowanie do studiów drugiego stopnia

3. Wiedzę i umiejętności do pracy w hotelarstwie i gastronomii w kraju i na świecie

4. Umiejętność posługiwania się 3 językami obcymi (angielski, niemiecki, rosyjski) w kontaktach osobistych i biznesowych

5. Ukształtowanie cech nowoczesnego menedżera poszukiwanego w kraju i na świecie

6. Prestiż osobisty i zawodowy

 

W Polsce i Europie wzrastają wymagania do jakości świadczonych usług hotelarskich i gastronomicznych. Coraz częściej pojawia się zapotrzebowanie na kadrę z wyższym wykształceniem ze znajomością nowoczesnego hotelarstwa i nowoczesnej gastronomii.

Wyższa Szkoła Menedżerska w Białymstoku precyzyjnie ułożyła program nauczania z przedmiotów zawodowych i okołozawodowych. Absolwenci będą przygotowani do pracy na stanowiskach menedżerskich w hotelarstwie i gastronomii oraz pracować w charakterze nauczyciela zawodu po uzyskaniu uprawnień pedagogicznych.

 

1. Przedmioty ogólne:

  • język angielski
  • podstawy języka rosyjskiego
  • kultura fizyczna
  • socjologia
  • zagadnienia filozofii w praktyce menedżerskiej
  • technologia informacyjna
  • ochrona własności intelektualnej
  • BHP i ergonomia

2. Przedmioty podstawowe:

  • historia architektury i sztuki
  • fizjologia człowieka
  • psychologia
  • ekologia i ochrona środowiska
  • prawo
  • ekonomia
  • zarządzanie
  • metody podejmowania decyzji wielokryterialnych

3. Przedmioty kierunkowe:

  • podstawy turystyki
  • podstawy rekreacji
  • geografia turystyczna
  • krajoznawstwo
  • obsługa ruchu turystycznego
  • ekonomika turystyki i rekreacji
  • pedagogika czasu wolnego
  • żywienie człowieka
  • hotelarstwo

4. Przedmioty specjalnościowe:

  • cechy osobowościowe menedżera
  • marketing w hotelarstwie i gastronomii
  • finanse w hotelarstwie i gastronomii
  • organizacja pracy w hotelarstwie i gastronomii
  • systemy rezerwacji hotelowej
  • regionalizm w hotelarstwie i gastronomii
  • obsługa konsumenta
  • kadry w hotelarstwie i gastronomii
  • komunikacja społeczna i interpersonalna
  • organizacja imprez w hotelarstwie i gastronomii
  • wyposażenie i bezpieczeństwo pracy w gastronomii
  • ustawodawstwo żywnościowe
  • technologia produkcji potraw
  • towaroznawstwo żywności
  • kuchnie świata
  • metodologia pisania pracy dyplomowej
  • seminarium dyplomowe
  • praktyka zawodowa

 

Uwaga, otwiera nowe okno.  Drukuj  Email

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz sie więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Akceptuje